Microsoft account
Intro Microsoft 365
Word
EXCEL
Teams
OneNote

De kracht van actuele datum en tijd: NU

Stel je voor dat je altijd de meest recente informatie in je Excel-werkbladen wilt hebben. Met de functie NU is dat een fluitje van een cent! Deze handige functie voegt automatisch de actuele datum en tijd in een cel, perfect voor het bijhouden van dynamische data of het berekenen van waardes gebaseerd op het moment.

Hoe werkt het?

De functie NU is verbazingwekkend eenvoudig te gebruiken. Je typt simpelweg =NU() in de cel waar je de datum en tijd wilt weergeven. Zo eenvoudig is het! Zonder argumenten retourneert de functie de exacte datum en tijd op het moment dat je de formule invoert.

 

Waarom NU gebruiken?

  • Actuele informatie: Nooit meer handmatig datums en tijden invoeren. NU zorgt ervoor dat je spreadsheets altijd up-to-date zijn.
  • Dynamische berekeningen: Bereken automatisch waardes op basis van de huidige datum en tijd. Perfect voor facturering, projectbeheer of rapportage.
  • Tijdstempels: Voeg eenvoudig tijdstempels toe aan je data, ideaal voor het bijhouden van wijzigingen of het documenteren van workflows.

Leeftijd berekenen in Excel: Van dagen naar jaren

In een werkblad Leeftijd hebben we de fictieve geboortedatum van een sollicitant ingevoerd en met behulp van de functie NU() het aantal dagen tussen de geboortedatum en de huidige datum berekend. Nu is het tijd om die dagen om te zetten naar een meer gebruikelijke maatstaf: jaren.

Toelichting:

  • C6: Bevat de cel met het aantal dagen tussen de geboortedatum en de huidige datum (C2-C4).
  • 365,25: Dit getal staat voor het gemiddelde aantal dagen in een jaar, inclusief schrikkeljaren.
  • Deeloperatie: De celwaarde in C6 wordt gedeeld door 365,25 om het aantal jaren te bepalen.