Microsoft account
Intro Microsoft 365
Word
EXCEL
Teams
OneNote

De valkuil van VANDAAG()

De functie VANDAAG() in Excel is een handig hulpmiddel om de actuele datum te bepalen. Echter, wanneer gebruikt in de context van een projectstartdatum, kan deze functie onbedoelde gevolgen hebben.

Stel dat je de formule =VANDAAG() gebruikt om de startdatum van een project in te vullen. Elke keer dat je het Excel-bestand opent of de cel bewerkt, wordt de formule opnieuw berekend, waardoor de startdatum automatisch wordt bijgewerkt naar de actuele datum. Dit kan leiden tot verwarring en inconsistenties in projectplanningen.

Een oplossing:

Om dit probleem te vermijden, is het raadzaam om een statische datum te gebruiken voor de projectstartdatum. Dit kan op twee manieren:

  1. Handmatige invoer: Vul de gewenste startdatum handmatig in de cel in. Deze datum zal niet automatisch veranderen, ongeacht wanneer je het bestand opent of bewerkt.
  2. Toetsencombinatie: Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+; (Windows) of ⌘+; (Mac) om de huidige datum en tijd in te voegen in de cel.

Voordelen van een statische datum:

  • Duidelijkheid: De datum is altijd consistent en onveranderlijk.
  • Betrouwbaarheid: Verwarring en fouten door automatische datumupdates worden voorkomen.
  • Nauwkeurigheid: De planning is gebaseerd op een vaste datum, wat de projectuitvoering vergemakkelijkt.

Conclusie:

Het gebruik van VANDAAG() voor projectstartdatums kan onbedoelde gevolgen hebben. Door in plaats daarvan een statische datum te gebruiken, zorg je voor een duidelijke, betrouwbare en nauwkeurige planning. De toetsencombinatie Ctrl+; is een eenvoudige en effectieve manier om dit te realiseren.