MSSP – Lijsten – Weergaven

Je kan voor een lijst de weergave van de items aanpassen, zodat ze beter voor jou te gebruiken zijn. Je kan kolommen van plaats verwisselen, bepaalde kolommen niet tonen zodat het geheel overzichtelijker wordt, sorteren / groeperen / filteren op kolommen, totalen maken van kolommen. Dit alles zorgt ervoor dat je in de massa van data een compacter en voor jou een efficiëntere weergave van de bibliotheek krijgt.

Veel lijsten hebben meerdere weergaven dan alleen de standaardweergave (meestal is dit Alle items), die je te zien krijgt wanneer je voor het eerst naar de lijst gaat. Als je andere weergaven wilt zien, selecteer je het menu Weergaveopties aan de rechterkant van de opdrachtbalk en selecteer je vervolgens de gewenste weergave.

Standaard zie je de weergave “alle items”. Als je hierop klikt, open je een menu. In dit geval zijn er 2 weergaves ter beschikking:

  • Alle items
  • per land/stad

De alle items weergave ziet er als volgt uit.


Als je per land/stad selecteert krijg je onderstaande weergaven te zien. In deze lijst worden de klanten gegroepeerd per land, en per per stad. Verder is er ook geopteerd om niet alle kolommen te laten zien. Je kunt een land of stad ‘open bladeren’ om de inhoud hiervan te zien.

Je hoeft in deze weergave bijvoorbeeld niet naar rechts te scrollen om de telefoonnummer te zien.


De manier waarop je deze weergaven maakt en instelt, is hetzelfde als bij de bibliotheken die we later in deze lessen zullen zien, waar dit dan ook gedetailleerd getoond wordt.