Basisconfiguratie Windows Server


Na het opstarten van de computer zal de “Server Manager” opstarten Hierin gaan we al heel wat basis instellingen kunnen veranderen.

Klik hier op local server
In dit scherm kun je verschillende zaken gaan aanpassen. We willen een logische naam geven en niet de default naam gaan gebruiken die windows zelf genereert. Ook willen we een vast IP gaan geven aan deze server.


We beginnen met het instellen van een vast IP.  Klik op “IPv4 Address assigned by DHCP, IPv6 Enabled”.

Klik rechts op je “Ethernet adapter” en kies “Properties”.
Selecteer ”Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” en klik dan op “Properties”.

Vink “Use the following IP address” aan, en geef dan alle gegevens in van jou netwerk. Geef ook een “DNS-server address” in. In de vorige module hebben we een switch aangemaakt met address 192.168.99.1, gebruik dit als gateway. Als IP address mag je kiezen zolang dit binnen het netwerk is van 192.168.99.2-192.168.99.254. Subnet mask is als volgt 255.255.255.0
Gebruik hier standaard DNS-adres. Bv 1.1.1.1 of google zijn DNS 8.8.8.8. Later gaan we zelf een dns server instellen en gaan dan het IP van onze DNS-server hier in zetten.

Nu gaan we de naam van de server aanpassen want de naam die de server nu heeft, is totaal geen logische naam “WIN-…”(deze naam is verschillend bij iedereen). We gaan deze naam veranderen naar “DC01” omdat we van deze server een “Domain Controller” willen maken later.
Klik op de computernaam “WIN-R17G8VUFC5R”
Klik op het volgende scherm op “Change”, en je kan daar je nieuwe Computernaam ingeven.
Je gaat nu de server moeten herstarten en na de herstart is de naam van je computer veranderd.
Hier zie je nu dat de naam verandert is in DC01