Wat is DNS?

Het Domain Name System (DNS) protocol is een standaard voor het opzoeken van de adressen die bij een domeinnaam horen. Dit is enigzins vergelijkbaar met een telefoonboek, waarin op basis van de naam van een bedrijf of persoon het telefoonnummer opgezocht kan worden. In DNS termologie wordt het “telefoonboek” een “zonefile” genoemd, en staan hier zogenaamde “DNS records” in. Deze records bevatten informatie over de domeinnaam. Zo betekent het volgende record dat de webserver voor de website “wiki.je-eigen-domein.nl” het IP-adres 85.10.196.66 heeft:

wiki.je-eigen-domein.nl. Is 85.10.196.66

Meestal is het nooit 1 server die wordt geraadpleegd in het DNS proces. Als volgt een voorbeeld:

1. De DNS server vraagt aan één van de rootservers (in dit geval 198.41.0.4) welke DNS server informatie heeft over het .org domein. Dat zal in dit voorbeeld 204.74.112.1 zijn.

2. Aan de server 204.74.112.1 wordt vervolgens gevraagd in welke DNS server het wikipedia.org domein is geregistreerd. Dat blijkt op de machine met het IP-adres 66.230.200.16 te zijn.

3. Tenslotte vraagt de DNS server het IP adres van nl.wikipedia.org aan de DNS server van wikipedia.org. Wanneer die een antwoord terugstuurt, kan de DNS server de informatie doorsturen naar de client

Sinds Windows 2000 wordt DNS niet alleen gebruikt om machines op Internet terug te vinden. De service speelt ook een belangrijke rol in het interne netwerk. Wanneer een machine een connectie moet maken met een server, wordt het IP-adres van de server opgezocht. Om dit mechanisme op een efficiënte manier te kunnen gebruiken, zullen machines zich zelf registreren in DNS. Wanneer ze online komen, zullen ze hun naam en hun IP-adres versturen naar de DNS die geconfigureerd is in de netwerkinstellingen.