Promote to Domain Controller

Nu dat de “Active Directory Domain Services” zijn geïnstalleerd gaan we dit zien op onze server

We gaan nu klikken op “Promote this server to a domain controller
We gaan ons domain creëren. We moeten dus eerst kiezen voor “Add a new Forest” om dat dit onze eerste domain controller gaat worden in een nieuw domain. En geef een “Root domain name” in.
Nu we een naam hebben gekozen klikken we op “Next
Kies in dit volgende scherm het “Forest functional Level” en het “Domain Functional Level”, dit is belangrijk als je nog oude server wil gaan gebruiken in deze Forest, dan moeten deze worden verlaagd naar het laagste level dat je wilt gaan gebruiken. (bv Windows Server 2008). Dit gaan we niet doen, wij gebruiken nu enkel server 2019.
Geef ook een “Directory Services Restore Mode (DSRM) password”, dit is belangrijk voor je active directory te kunnen recoveren in geval van een server crash.
In dit scherm wordt er gevraagd of we een “DNS delegation” willen aanmaken. Dit gaan we niet doen en klikken gewoon op “Next”.
Als volgende word er een NETBIOS naam gegenereerd op basis van de “Root Forest Domain Name”.
Hierna moeten we gaan specifiëren waar we onze Log files en SYSVOL map willen gaan opslaan. Laat deze standaard staan en klik op “Next”. Je zou hier ook een file server voor kunnen voorzien of een aparte harde schijf.
Je krijgt  een samenvatting van alle instellingen, zijn ze allemaal goed klik dan op “Next
De computer gaat nu zelf even na checken of hij alles kan uitvoeren om een domain controller aan te maken. Dit doet doe door de “Prerequisites check” uit te voeren. Eens dit klaar is en de test is goed verlopen kan je op “Install” klikken.
Active Directory Domain Services zal nu worden geïnstalleerd.
Na de installatie zal er een waarschuwing komen dat je word uitgelogd, hier na ga je kunnen aanmelden als domain administrator, met het zelfde wachtwoord dan je eerder gebruikte als de lokale administrator.
Hier geef je dan de username in, in mijn voorbeeld is dit administrator@RBR.local of RBR.local\administrator en het password wat je zelf gekozen hebt tijdens de installatie van de Active Directory Domain Services rol
De server maakt nu dus deel uit van het domain, je kan dit ook zien in je “Server Manager