WSGoogle_Bestanden / mappen delen

Al de online documenten en mappen die je aanmaakt kan je eenvoudig delen met andere personen.

DOCUMENTEN

Als je een document open hebt, kan je simpelweg rechtsboven het bestand op “Delen” (grote blauwe knop) klikken. Je geeft dan toegang op document-niveau. De twee meestgebruikte manieren zijn:

This image has an empty alt attribute; its file name is image-537.png
This image has an empty alt attribute; its file name is image-538.png
  • Delen met mensen en groepen:Voer de e-mailadressen of contactnamen in van de personen waarmee je wilt delen. Doorklikken op het tandwiel () brengt je bij ‘Instellingen voor delen met mensen‘.
    Hier kan je nog uitvinken of deze personen het bestand / de map mogen bewerken of niet en of ze het document / de map mogen downloaden, afdrukken en kopiëren of niet.
This image has an empty alt attribute; its file name is image-539.png
  • Link ophalen: Klik hiervoor op “Link kopiëren”.
    Deze link kan je dan mailen, via een sociaal netwerk met anderen delen, of, zoals ik voor deze cursus gedaan heb met het aanwezigheidsformulier, op een website plaatsen zodat iedereen met de link toegang heeft tot de pagina.
    Als je hier doorklikt op de vermelding “Wijzigen in ‘Iedereen met de link‘”, kan je simpelweg de link kopiëren voor gebruik naar believen. Je kan hier ook de toegangsniveaus instellen.
This image has an empty alt attribute; its file name is image-540.png

Klik HIER om op een gedeeld document te komen dat jullie niet kunnen aanpassen, enkel lezen.

Op die pagina staat dan weer een LINK naar een document waarop jullie commentaar mogen geven maar dat jullie niet mogen aanpassen. Zoek uit hoe jullie commentaar kunnen geven.
Probeer de Ctr + Alt + M. De eigenaar van het document (Ik in dit geval) krijgt een melding via e-mail dat iemand op het document gereageerd heeft.

Tip: Als je een opmerking plaatst in een document kun je een + of @-teken toevoegen voor de naam van een persoon. De persoon krijgt dan automatisch een mail met die specifieke opmerking. Bijvoorbeeld: +Hans of @Hans moet nog even de juiste links toevoegen.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-542.png

Op dat document staat dan weer een LINK naar een document dat jullie mogen aanpassen.
Schrijf hier iets.

Als jullie de 3 documenten open hebben gedaan, kunnen jullie die in jullie Drive terugvinden onderGedeeld met mij‘.

Daar komen documenten waar je zelf niet de eigenaar van bent.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-541-1024x518.png

Voor de eigenaar van de documenten blijven deze zitten in de oorspronkelijke map op zijn/haar Drive, onder ‘Mijn Drive‘.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-543-1024x369.png

MAPPEN

Hetzelfde principe geldt voor mappen. Alleen de methode om te delen is iets anders.

Ik heb een map aangemaakt in mijn Drive. Ik heb haar voor deze oefening ‘GEDEELDE_MAP‘ genoemd.

Om deze map met jullie te delen, klik ik met de rechtermuisknop op de map onder ‘Mijn Drive’ en selecteer ‘Delen‘.

Zoals jullie in de vermelding zien, is de behoudtermijn van elementen die naar de prullenbak van jouw Drive verplaatst zijn nog slechts dertig dagen. Dit is een verandering die binnenkort van kracht gaat. Dit is een goede zaak voor onze privacy. Vroeger was het soms 7 maanden na datum nog mogelijk verwijderde items terug uit de prullenmand te halen.

Je komt opnieuw op dezelfde schermen als voordien, met de mogelijkheid om met specifieke mensen te delen of de link op te halen en op een andere manier te delen. Ook hier heb je opnieuw de mogelijkheid toegangsniveau’s in te stellen.

Het enige verschil zal je zien als je doorklikt naar het tandwiel van de ‘Instellingen voor delen met mensen‘, waar de optie voor downloaden, afdrukken en kopiëren verdwenen is.

Als je op ‘Wijzigen‘ klikt onder de optie ‘Link ophalen‘ zal je zien dat de optie ‘Reageerder‘ er niet meer bij staat. Dit komt omdat we werken op mappenniveau en niet op documentniveau.