Wat is storytelling?

Storytelling is een inspirerende communicatiemethodiek die mensen verbindt. Het werkt openheid, vertrouwen en verbondenheid in de hand, zowel bij klanten als bij medewerkers.

Storytelling is een manier om van je merk de held te maken en dit over te brengen op je doelgroep.

Een leuk voorbeeld van storytelling is bijvoorbeeld

Tony’s Chocolonely

Het chocolademerk dat tegenwoordig iedereen kent is een topvoorbeeld van het inzetten van storytelling om de juiste boodschap over te brengen. Het begint natuurlijk bij het product zelf: de chocoladereep is in ongelijke stukken verdeeld, de verwijzing naar de ongelijke verdeling in de wereld.

Daarnaast is op hun website en de wikkel van het product ruimte voor één verhaal: 100 % slaafvrij.

Ze hebben ook de film ‘Tony, van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar‘ gemaakt, waarin het verhaal van Tony’s Chocolonely centraal staat. Klik HIER om het filmpje te bekijken. https://tonyschocolonely.com/nl/nl/doe-mee/tony-de-film

Gaat een keertje na of je zelf in staat bent om jouw medewerkers of klanten mee te nemen in een meeslepend verhaal? Voor ze bereid zijn naar jou te luisteren, zal je moeten vertellen wat jouw verhaal is en waarom dat verhaal ook voor hen belangrijk is.

Storytelling biedt de aanknopingspunten om dat verhaal te vinden, te vertellen en te delen. Het kan de bedrijfscultuur versterken of door een veranderingsproces loodsen.

WAAROM DOEN WE AAN STORYTELLING?

Mensen hebben de behoefte aan betekenis en willen zich vereenzelvigen met iets groters dan henzelf.

Het vertellen van verhalen is de manier waarop mensen betekenis aan hun bestaan geven, kennis doorgeven, gedrag leren en hun geschiedenis en toekomst begrijpen. Het leven biedt aan elk van ons de mogelijkheid om vertellers te zijn.

Storytelling is de meest natuurlijke vorm van communicatie;

Feiten en cijfers informeren, storytelling laat medewerkers ervaren wat ze betekenen en betrekt hen in veranderprocessen. Verhalen brengen zakelijke doelen tot leven.

De kracht van storytelling

  1. Ordening: een verhaal zorgt voor een ordening van gebeurtenissen en zet deze in een kader. Dat schept rust en overzicht en maakt het gemakkelijker voor mensen om zich mee te identificeren;
  2. Verbinding: een verhaal verbindt mensen met elkaar. Als je samen een verhaal deelt, schept dat een band;
  3. Betekenis: verhalen geven betekenis aan gebeurtenissen, vertellen het waarom erachter en geven redenen om nieuwe richting in te slaan;
  4. Beleving: verhalen richten zich niet alleen op de ratio maar ook op het gevoel. Mensen worden aangesproken en geraakt, het verhaal roept emoties op;
  5. Sturing: verhalen bieden mensen houvast en geven richting in onzekere tijden.