Wat is een Content Managment Systeem en wanneer is het belangrijk?

EEN CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM, WAT IS DAT?

Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem, een stuk software, dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website op een simpele manier te beheren.

Normaal gezien zijn webpagina’s geschreven in HTML, CSS en JavaScript (en of PHP). Als je zonder CMS een website wilt opbouwen heb je kennis nodig van deze minimum deze 3.

Voor een voorbeeld van HTML, CSS & Javascript klik hier.

Voor een voorbeeld van een website in HTML & CSS klik hier.

Een Content Management Systeem beschikt over een controlepaneel waar iemand de website kan beheren en aanpassen naar wens, zonder al te veel kennis nodig te hebben van Hypertext Markup Language (HTML), Cascading Style Sheets (CSS) en programmeertalen. De beheerder van de website kan eenvoudig content toevoegen en verwijderen via het controlepaneel.

Een CMS is belangrijk voor websites waarvan de inhoud regelmatig geactualiseerd dient te worden. Dit kunnen nieuwswebsites zijn die meermaals per dag een update of nieuw artikel moeten plaatsen.

De persoon die de content schrijft kan die dan heel gemakkelijk plaatsen, zonder technische kennis nodig te hebben of een webmaster te moeten raadplegen. Ook bloggers maken vaak gebruik van een CMS, want ook zij moeten hun website vaak en liefst op een zo simpele manier kunnen aanpassen.

VOORDELEN VAN EEN CMS

Niet-technische medewerkers kunnen aan je website werken

Een CMS maakt het voor minder technische mensen makkelijk(er) om content op een website toe te voegen en/of aan te passen. Dankzij een CMS hoef je vaak geen HTML-code te schrijven. Hierdoor kan in principe elke medewerkers inhoud toevoegen aan de website.

Zeker bij een CMS met een WYSIWYG-editor (zoals WordPress) is dit erg makkelijk. Een valkuil hiervan is wel dat sommige editors de gebruiker erg veel vrijheid geven op het gebied van opmaak. Hierdoor kan het zo zijn dat CMS-gebruikers opmaak gebruiken die niet binnen de huisstijl van uw organisatie past.

Probeer een keer de F12 toets met de website learningfever open. De website LearningFever is opgemaakt met WordPress. Je ziet hier de achterliggende html en css.

Een consistente look en feel

Doordat een webmaster of webdesigner met een CMS de rechten van medewerkers kan beperken, kunnen zij ervoor zorgen dat bepaalde medewerkers alleen content aanmaken binnen bepaalde layouts of templates. Hierdoor behoud je website de ‘look and feel‘ die bij uw huisstijl en/of organisatie past. Dit zorgt voor consistentie over de hele website. In het kort: de vormgeving en inhoud kunnen gescheiden worden.

Website-structuur

Een duidelijke website-structuur kan vanuit een CMS makkelijker beheerd worden. In het voorbeeld van WordPress kun je hierbij denken aan het opdelen van berichten in categorieën, of het creëren van sub-pagina’s. Door dit consequent op een logische manier te doen, zorg je ervoor dat je bezoekers (en Google) je website begrijpen en makkelijk kunnen gebruiken.

HOE KIES JE HET CMS DAT VOOR JOUW WEBSITE HET BESTE IS?

Kijk naar gebruiksgemak en je eigen technische kennis op dit vlak: je wilt een CMS dat het gemakkelijk maakt om content aan te maken en aan te passen. Dit betekent vaak dat je gaat werken met een drag- en dropsysteem om elementen aan jouw pagina’s toe te voegen. Het moet simpel zijn om inhoud aan te passen, ook na publicatie.

Of je hebt al wat ervaring met een CMS en HTML&CSS dan kan je je wagen aan een CMS waar je meer vrijheid in hebt om custom ontwerpen te maken.

Een tweede criterium waar je best naar kijkt zijn de design-opties: Hoe meer templates hoe beter. Bovendien is het leuk als die designs dan ook nog simpel aangepast kunnen worden naar jouw eigen vereisten.

Een goed CMS platform zou het gemakkelijk moeten maken voor jouw om data te exporteren en ergens anders heen te zetten, bijvoorbeeld naar een andere hostingsbedrijf.

Het is onmogelijk met een CMS platform te komen waar alle functionaliteiten reeds ingesloten zitten. Kijk daarom zeker naar de mogelijkheid om extensies en addons te installeren. Zo kan je jouw website aanpassen aan jouw noden.

Is er voldoende hulp en support aanwezig? Hoewel CMS platformen het aanmaken van een website versimpelen zit je misschien toch geregeld met een vraag. Kijk naar de verschillende CMS om te zien hoe ver de support gaat en of er voldoende aanwezig is.

Wat is het totale prijskaartje dat eraan vast hangt? Sommige CMS platformen zijn volledig gratis, maar je gaat dan toch jouw webhostingservice moeten rekenen. Vaak zijn derde-partij extensies ook betalend.