Green screen

Wat is een green screen?

Met een green screen (groen scherm) in je studio opent zich een nieuwe wereld vol mogelijkheden. Een green screen maakt het mogelijk een webinar te geven met een fictieve achtergrond. Je kunt dan perfect een afbeelding of video als achtergrond gebruiken.

Hoe werkt een green screen?

De groene kleur die gebruikt wordt voor een ‘green screen’ komt (als het goed is 😉) niet voor in het menselijk uiterlijk. Heel soms heeft iemand groene ogen, maar dat is niet chroma groen. Hierdoor kan een computer zonder problemen alle groen uit een afbeelding of video verwijderen, zonder dat daardoor delen uit het menselijk uiterlijk worden verwijderd.

Soms wordt ook blauw gebruikt, omdat dit samen met groen een kleur is die ver van de menselijke tinten verwijderd ligt. Soms worden wel blauwe kleren gedragen. Daarom gaat de voorkeur meestal naar het chroma-groene.

Je geeft aan de computer de referentie van het groen dat moet worden verwijderd en de computer doet de rest. Hij verwijdert de achtergrond. Alles wat groen is wordt transparant. Je moet natuurlijk geen groene kleding aantrekken of andere groene voorwerpen in je studio zetten. Die worden namelijk ook weg-gefilterd.

Met sommige software kun je vervolgens een ‘laag’ achter je video plaatsen. Deze laag ‘vervangt’ het beeld dat is weg-gefilterd op de plekken waar de groene achtergrond zichtbaar was. Personen en alle andere dingen die niet groen zijn, blijven gewoon zichtbaar. Je krijgt dus twee lagen over elkaar. Bovenaan de video met transparante achtergrond en daarachter de laag met de nieuwe achtergrond. Zo is het mogelijk om bij het maken van een project een achtergrond te gebruiken die jouw video heel aantrekkelijk maakt. Je eigen virtuele studio of foto’s en video’s die de boodschap van jouw product ondersteunen.

Green screen kopen?

EUR57,81 (EUR69,95 incl. btw)

 • 148 x 200 cm
 • Chroma Groen/Blauw
 • Dubbelzijdig

Chroma Groen/Blauw opvouwbare achtergrond

Deze opvouwbare achtergrond heeft aan beide zijden een andere kleur, waardoor deze breder inzetbaar is! Aan de ene zijde is het board (chroma) groen en aan de andere zijde (chroma) blauw.

Handig als iemand groene kleding draagt. Deze inklapbare achtergrond is heel flexibel voor chroma key doeleinden.

Met deze opvouwbare achtergrond hoef je niet permanent een green screen in je studio neer te zetten. Inpakken en opzetten is een fluitje van een cent. Het formaat van deze achtergrond is 148 x 200 cm. Dat is ruim voldoende voor één persoon, maar twee kan ook, als men niet te ver uit elkaar zit. Bijvoorbeeld op een bank.

Inklappen is heel gemakkelijk, al moet je de slag wel een keer oefenen. Je bergt ‘m gemakkelijk op in de bijgeleverde hoes.

Hij is licht in gewicht (1600 gram) en compact om mee te nemen (66 cm) en toch een achtergrond van 148×200 cm op locatie of zelfs in de studio te gebruiken.

This image has an empty alt attribute; its file name is Plaatje-pakket-1000-282x282.jpg

Een greenscreen gebruiken

Een bekend voorbeeld van Chromakey is die van de weerman op televisie.

De uitzending over het weer wordt opgenomen met de weerman voor een green screen. De weerkaart wordt dan vervangen door een blauwe of groene achtergrond.

 1. Maak een opstelling voor je filmruimte met voldoende verlichting voor je camcorder. 
  Als je geen grote ruimte hebt, dan kun je ook een garage gebruiken.
 2. Maak een belichtingsopstelling met drie lampen. 
  De blauwe of groene achtergrond dient gelijkmatig te worden belicht, met je verlichting ingesteld op een hoek van 45° vanaf het scherm. De lichten moeten ver genoeg naar achteren staan, zodat ze geen lichtpunten veroorzaken.
De bronafbeelding bekijken
 1. Zorg ervoor dat je onderwerp of talent, zoals de persoon wordt genoemd, minimaal een meter van het scherm verwijderd is. Het talent moet door het derde licht op zodanige wijze worden belicht, dat er geen schaduw op de achtergrond wordt geworpen.
 2. Positioneer je camcorder ver genoeg van het talent om de gewenste weergave te bereiken: een full-body-shot, een half-body-shot of een zittend shot van het talent.
De bronafbeelding bekijken
 1. Film tien seconden of meer van je blauw/groene achtergrond, zonder dat er iemand in het frame staat. 
  Dit ga je gebruiken om de software straks te voorzien van een leeg scherm (een ‘clean’ key).
 2. Plaats het talent in de gewenste positie en begin met de opname. 
  Als je live audio gaat gebruiken, zorg dan voor een goede microfoon die is vastgemaakt aan de kleding van het talent, ver genoeg verwijderd van diens mond zodat ademhaling niet wordt vastgelegd.
 3. Begin met het opnemen van de video, en zorg ervoor dat je een paar seconden voorbij het punt filmt waar je gaat stoppen met bewerken.
 4. Render de video met de software. Dit kan even duren, afhankelijk van de lengte van de video, de snelheid van je computer en de resolutie die je hebt geselecteerd.
 5. Je kunt vervolgens de video openen in de editor. 

Wil je meer gedetailleerde uitleg omtrent het gebruik van een green screen, klik dan HIER.