Documenten en folders delen

In mijn map ‘Opdrachten’ op mijn OneDrive ga ik een nieuw document aanmaken. Ik navigeer naar mijn map en klik weer op ‘+Nieuw’, maar dit maal selecteer ik ‘Word-document’.

Een nieuw browservenster gaat open in de Cloud-versie van Word.

Ik ga dit document benoemen en delen met jullie.

Je ziet hier boven aan het venster dat het document opgeslagen is in OneDrive. Maar de naam staat momenteel nog op ‘Document 1‘. Dit is natuurlijk geen goede naam. Als alle documenten zo benoemd worden, gaan we al snel in een doolhof van documenten terecht komen en niet meer weten wat we waar vinden of zelfs moeten zoeken…

Door op ‘Document1 – Opgeslagen in OneDrive‘ te klikken gaat het volgende venster open, waarin we ons document een naam kunnen geven. Je ziet ook meteen nog een keer de plaats waar het document uiteindelijk opgeslagen wordt: dit is de map ‘Opdrachten‘ binnen onze net aangemaakte mappenstructuur.

In mijn OneDrive staat dit document nu inderdaad in de map ‘Opdrachten’.

Nu zou ik dit document graag met jullie delen… maar momenteel heb ik jullie e-mailadressen niet… Eigenlijk is dat geen probleem. Ik kan immers de link ophalen en hier in mijn cursus kopiëren. Nu, met of zonder e-mailadressen, de eerste stap is dezelfde.

  1. Met het document ongeopend:
    • Klik met de rechtermuisknop op het document en kies delen.
  1. Met het document open:
    • Klik op knop met ‘Delen‘ rechts boven.

Welke van de 2 mogelijkheden je ook gebruikt, uiteindelijk kom je op volgend scherm:

Je hebt hier in eerste instantie de vermelding ‘Iedereen met de koppeling kan bewerken‘ met een pijltje ernaast.

Je kan hier ‘Bewerken toestaan‘ uitvinken als je niet wilt dat de persoon die de link krijgt iets aan het document verandert.

Je kan ook een ‘Verloopdatum instellen’ als je het document maar een bepaalde tijd open wilt laten staan. En je kan nog een wachtwoord instellen, als je een extra beveiliging wilt inbouwen.

Ik kan hier nu de verschillende mailadressen invoegen van jullie allemaal, maar het lijkt me simpeler om voor deze eerste oefening de link hier in de cursus te zetten. Ik klik dus op ‘Koppeling kopiëren’. In plaats van deze link hier te zetten, kan ik die natuurlijk ook op één of ander sociaal media-kanaal plaatsen of in een mail naar een specifiek persoon.

Klik op deze link:

https://1drv.ms/w/s!AjsjRYBjVfVLcnsKid0XZ6U9ZHM?e=foIvNh

of klik HIER.

Jullie mogen allemaal in dit document jullie naam en mailadres toevoegen, zodat we straks een groepje kunnen aanmaken binnen Teams.