Bewerkingen op de Home-pagina

Nu we onze pagina’s hebben aangemaakt gaan we nu leren met blokken werken in WordPress. We kiezen de ‘Home’ pagina en gaan naar de 3 bolletjes ernaast. Hier kiezen we ‘Bewerken’.

Als de editor open gaat heb je rechts een balk. Op die balk heb je een keuze tussen pagina en blok.

Bij pagina kan je instellingen aanpassen voor de pagina. Na het publiceren van je pagina komt er een keuze bij: revisies. Bij revisies kan je terugkeren naar een voorgaande staat. Dit wil zeggen als je iets veranderd hebt en het is niet juist dat je die fout kan herstellen.

Bij blok kan je instellingen aanpassen per blok. Boven de keuzevlakken blok en pagina heb je Aa staan. Hier kan je aanpassingen doen aan het lettertype van je thema. Wil je na het veranderen van het lettertype terug naar blok of pagina instellingen druk dan op het tandwiel naast Aa.

Als je nu in de bovenbalk (waar je het logo van WordPress ziet staan) op de drie streepjes drukt die boven elkaar staan dan maak je de lijstweergave open. Hierin staan alle blokken die er momenteel op de pagina gebruikt worden. Dit is handig om het overzicht te bewaren.

Als je nu in de bovenbalk op het roze icoontje met + erop drukt dan kan je alle blokken zien waaruit je kan kiezen om in je webpagina te zetten. Ernaast kan je patronen kiezen, dat zijn templates.

Opdracht: We gaan even experimenteren met de blokken op de pagina. Jullie mogen een andere foto in de omslagafbeelding stoppen, een andere tekst zetten. Dan even wat teksten veranderen. Eens een blok ergens bij zetten. Neem een groep en in de groep zet je de ‘nieuwste berichten’.

Om de inhoud van de verschillende blokken aan te passen naar jouw stijl, klik je op het tandwiel rechts boven aan de pagina.

Je hebt een zijmenu dat open gaat met 2 tabs: ‘Pagina’ en ‘Blok’.

BLOK

Afhankelijk van het soort blok dat je selecteert verandert de inhoud van het menu. Bij een tekstblok kan je ander zaken aanpassen dan bij een blok met een beeld of een blok met een tabel.

Beeld

Ik heb hier, zoals je aan het pictogram en de naam kan zien, het beeld geselecteerd. Ik kan hier heel simpel al enkele leuke effecten op zetten zoals een ‘Bottom Wave’ of een ‘Top Wave’

Lager kan ik ook het focuspunt kiezen of de percentages verschuiving van links en van boven.

Ik kan ook aangeven hoe hoog de cover minimum moet zijn of een filter van een kleur toevoegen aan het beeld.

Je kan hier onder ‘GeavanceerdHTML-ankers toevoegen om rechtstreeks naar deze sectie op de pagina te verwijzen. Dit zal duidelijk worden als we dit straks eventueel gaan doen.


Tekst

Zoals je kan zien kan je hier de lettergrootte instellen en de kleur van jouw typo veranderen.

De blog selecteren geeft ons dan nog een ander menu onder Blok… We gaan dit even live overlopen…

Je kan hier dan via de menubalk met pictogrammen die boven de blok verschijnt als je hem selecteert nog kiezen hoe je jouw thumbnail geplaatst wilt zien.

PAGINA

Deze tab laat je toe om een aantal instellingen voor de volledige pagina op te zetten.

Status & zichtbaarheid

x revisies

Laat je terugkeren in de tijd, maar geeft ook alle veranderingen in de HTML-file weer.

Permalink

Geeft jou de link naar jouw pagina. Erop klikken doet jouw webpagina open in een nieuwe browsertab.