VIDEO ACHTERGRONDEN

Binnen WeVideo vind je in de tab ‘Backgrounds‘ al een heel aantal bewegende achtergronden die je kan gebruiken. Je kan natuurlijk ook jouw eigen videocreaties of -opnames toevoegen aan jouw media en hier als achtergrond gebruiken.

Weet je niet meteen waar je moet beginnen zoeken voor een geschikte achtergrond, neem dan zeker een kijkje op pixabay, bewegende achtergronden. Je geraakt daar door HIER te klikken.

HD? Full HD?

De hoevelheid pixels (resolutie) waarmee jouw video wordt uitgezonden of opgenomen, bepaalt of je HD of Full HD uitzendt. Doorgaans kun je zeggen dat meer pixels voor een hogere kwaliteit zorgen.

  • Full HD is een resolutie van 1920 pixels breed bij 1080 pixels hoog. Dit wordt ook wel 1080p genoemd.
  • HD is een resolutie van 1280 pixels breed bij 720 pixels hoog. Dit wordt ook wel 720p genoemd.

Beide ratio’s zijn in de verhouding 16:9 (16 breed x 9 hoog). Dit is breedbeeldformaat. Vroeger was de standaard beeldverhouding 4:3, dat is het formaat dat tv’s toen hadden.

Of je in HD of Full HD uitzendt is afhankelijk van je camera (niet alle camera’s hebben een Full HD sensor) en van de software die je gebruikt om de video te encoden.

KLEURTEMPERATUUR

Licht heeft een kleurtemperatuur. Deze wordt uitgedrukt in graden Kelvin.

Daglicht heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 5600 graden Kelvin. Hoe lager de kleurtemperatuur, des te ‘warmer’ het licht (meer rood/geel). Hoe hoger de kleurtemperatuur des te ‘koeler’ het licht (meer blauw). Het licht dat een kaars uitstraalt is ongeveer 3500 Kelvin, heel warm. Een gloeilamp straalt licht uit in ongeveer 4000 Kelvin. Als je in de schaduw staat, dan is de kleurtemperatuur vaak rond de 6500 Kelvin.

Door een verschillende kleurtemperatuur veranderen de kleuren in je beeld. Er is een andere witbalans. Sta je in het licht van een gloeilamp, dan oog je meer oranje. Sta je in de schaduw, dan oog je meer blauw. Dat wil je vaak niet. Gebruik je (neutraal) daglicht, dan ben je juist belicht. Om deze reden worden daglichtlampen gebruikt. Ze zorgen voor een correcte belichting.

Een daglichtlamp is een lamp die licht uitstraalt dat vergelijkbaar is met daglicht. Het zorgt voor een juiste belichting van je studio en de personen in jouw opnames. Meer informatie omtrent daglichtlampen vind je in het filmpje HIER.