Multi Factor Authorisatie P&S

Twee Factor Authenticatie (2FA) is een tweede laag beveiliging over online accounts. Dat betekent dat je na het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord (eerste laag), we op een tweede manier moeten bevestigen dat we zijn wie we beweren te zijn.

Dit kan op verschillende manieren.

  • Een SMS met een code: Dit is de minst veilige methode, omdat SMS’jes in theorie relatief makkelijk te onderscheppen zijn. Voor de meeste mensen is tweestapsverificatie via sms echter voldoende en veel beter dan helemaal geen tweestapsverificatie.
  • Een code via een applicatie zoals de Google Authenticator: Deze methode is veiliger. Ze werkt enkel via jouw smartphone waar de applicatie is op geïnstalleerd. Deze applicatie maakt constant nieuwe codes aan, die je invult in plaats van een sms code.
  • Het bevestigen van jouw identiteit via een prompt: Je hoeft dan enkel op een knop te drukken. Dat is bijvoorbeeld mogelijk bij je Google-account.

Maar ik ben mijn telefoon kwijt…

Bij het instellen van 2FA (2FactorAuthentication) krijg je een code toegestuurd. Bewaar deze goed. Ze laat je toe om terug verbinding te maken met jouw account, als je telefoon het begeeft of als je je telefoon verliest.

We spreken van Multi Factor Authenticatie wanneer er meer dan twee verificaties nodig zijn om te authentificeren.