Basic Security
cryptografie
CERTIFICATEN

Caesarrotatie (Caesar Cipher)

Julius Caesar heeft aangetoond dat cryptografie niet beperkt is tot moderne ICT. Julius Caesar, die leefde tussen 100 v. Chr. en 44 v. Chr., was een vooraanstaande heerser in het Romeinse Rijk en een bekwame militaire leider. In die tijd was communicatie over lange afstanden aanzienlijk gecompliceerder dan vandaag de dag. Omdat boodschappers onderweg vaak werden aangevallen en gedood, moest Caesar ervoor zorgen dat zijn berichten niet in handen van zijn vijanden zouden vallen. Om dit te bereiken, bedacht hij een van de vroegste vormen van encryptie.

Het encryptiesysteem van Caesar omvatte het verschuiven van de letters van het alfabet met een vast aantal posities, bijvoorbeeld zes plaatsen. In dit schema wordt bijvoorbeeld een A veranderd in een U, een B in een V, een C in een W, enzovoort. Met behulp van de onderstaande tabel kunnen we de volgende woorden als volgt coderen:

Julius Caesar = Dofcoy Wuymul
Multimedi = Gofncgyxc
Levi Lenaers = Fypc Fyhuylm

De versleutelde tekst is duidelijk niet leesbaar en lijkt op het eerste gezicht een effectieve methode om vertrouwelijke boodschappen te verzenden. Er zijn echter slechts 25 mogelijke sleutels beschikbaar om de code te kraken, aangezien we maximaal 25 plaatsen kunnen verschuiven in het westerse alfabet.

Deze code kan eenvoudig worden ontcijferd met pen en papier als we vermoeden dat het om een Caesar-rotatie gaat. Veel softwareprogramma’s kunnen een bericht met een Caesar-rotatie binnen enkele seconden decoderen.

Dus als iemand je in de toekomst vraagt hoe het gaat met je voortgang als ICT Security-professional, kun je antwoorden met: “Pyhc Pcxc Pcwc!

De meest eenvoudige vorm van de Caesar-rotatie is ROT13, waarbij we alle letters 13 posities verschuiven. Dit komt precies overeen met de helft van het alfabet, waardoor we slechts een tabel met 13 kolommen nodig hebben, omdat dezelfde letters aan elkaar zijn gekoppeld voor zowel coderen als decoderen.