Continual Improvement

Continual Improvement: Een wederkerige activiteit die op alle niveau’s van een organisatie voorkomt.
Dit verzekerd dat de prestaties van de organisatie steeds voldoen aan de verwachtingen van de stakeholders.
ITIL4 voorziet hiervoor een ‘continual improvement’ model.

Van in de jaren 50 tot het heden maakte men gebruik van de Deming circle als gids voor het continu verbeteren van een product of Service.

En toen kwam ITIL4….

Dit werd herbekeken en omgevormd tot het Continual Improvement Model:

What is the vision? De eerste stap is een beeld te vormen van het initiatief. Dit geeft context aan alle volgende beslissingen en hangt individuele acties aan de toekomstvisie van de organisatie

Where are we now? Het succes van een verbetering door te voeren is afhankelijk van een klaar en duidelijk begrip te hebben van het startpunt en de impact van het initiatief. Een verbetering kan men zien als een reis van punt A naar punt B, en deze stap definieert duidelijk hoe punt A eruit ziet! Een reis kan immers niet gepland worden als men geen vertrekpunt heeft.

Where do we want to be? Net als in de vorige stap is dit een heel belangrijke. In een reis van punt A naar punt B wordt hier uitgelijnd hoe punt B eruit ziet. Het is de doelstelling voor de verbetering.

How do we get there? Het plan in deze stap kan een heel rechtstreekse directe route van A naar B zijn, maar soms is er ook meer nodig. Soms is de weg zeer onduidelijk en dienen er nog diverse tests en experimenten te worden uitgevoerd, om te zien welke mogelijkheden het meeste potentieel vertonen. Zelfs als het pad zeer duidelijk is, is het nuttig van dit stapje voor stapje uit te voeren. Elke stap is een stukje dichter bij de verbetering. Bij elke kleine stap heb je dan ook de kans om te meten. Meten is Weten! Je kan het proces controleren, de aanpak her-evalueren en zelfs iets in een andere richting sturen indien nodig.

Take action: In deze stap wordt het plan uit de vorige stappen in werking gezet. Hiervoor kan een traditioneel waterfall-style aanpak gebruikt worden, maar een Agile aanpak is eerder aangeraden. Meer informatie hierover in een andere cursus.

Did we get there? Veel te vaak wordt na het in gang zetten van de nodige acties vanzelf aangenomen dat het doel reeds bereikt is. In deze stap ga je controleren of de stappen die je hebt ondernomen wel het gewenste effect hebben. Je gaat in zekere zin het succes valideren.

How do we keep the momentum going? Als de verbetering de gewenste waarde bijdraagt, zou de focus verplaatsen. Men gaat de nieuwe methodes opleggen en hier marketing rond voeren. Zo gaat de vooruitgang niet verloren en zorgt dit voor een opstapje, momentum, basis, naar volgende verbeteringen.