Wat is een IP

IP-adressen zijn de miskende helden van het internet. Ze verbinden u met het World Wide Web. Zonder een IP-adres kunt u niets op het internet.

IP-adres staat voor Internet Protocol-adres. Een IP-adres is een unieke reeks cijfers (en/of letters) die wordt toegewezen aan elk apparaat dat is verbonden met een computernetwerk, bijvoorbeeld internet. Dit adres vormt een unieke aanduiding van elk van de miljarden apparaten die internet gebruiken, waaronder computers, mobiele telefoons, printers en een groeiend aantal zogeheten IoT-apparaten (Internet of Things), zoals slimme speakers, koelkasten, beveiligingssystemen.

Hoe ziet een IP eruit?

192.168.1.10

Een IP bestaat over het algemeen uit 4 getallen tussen 0 en 255, van elkaar gescheiden door punten. Het IP-adres alleen zegt eigenlijk niet veel, je hebt ook steeds een subnetmasker nodig, die kan het netwerk zeggen tot welk netwerk je IP-adres behoord. Het gaat jouw IP-adres verdelen in een netwerk-ID en een Host-ID.

255.255.255.0

Bij het bovenstaande IP-adres en subnetmasker zijn de eerste 3 getallen van het IP-adres je netwerk-ID en het laatste getal is het host-ID. Wat wil dit nu zeggen: Computers die hun IP-adres beginnen met 192.168.1 zitten in hetzelfde netwerk en kunnen met elkaar communiceren. Wat hier nu ook nog zeer belangrijk is, is dat je host-ID binnen dat netwerk uniek moet zijn, er kunnen geen 2 computers met hetzelfde IP op het netwerk zijn.

De netwerk-ID en de host-ID vormen samen het IP-adres.

IP-adressen fungeren als unieke id voor elk apparaat dat online is, net als een postadres. Op IP-adressen wordt geen fysieke post ontvangen, maar de gegevens waarom u verzoekt, bijvoorbeeld zoekresultaten, specifieke websites en e-mail.

Als u online om iets vraagt, ‘weet’ internet dankzij uw IP-adres waar die vraag heen moet. Als u een zoekopdracht opgeeft in Google, bijvoorbeeld ‘Wat is een IP-adres’, worden die gegevens opgehaald (in dit geval zoekresultaten in de vorm van een koppeling naar dit artikel) en naar uw apparaat gestuurd.

Dit gebeurt allemaal in milliseconden.