Verschillende types RAID

Nu gaan we in het kort even alle RAID types doorlopen met hun voor-en nadelen.

RAID 0 – Striping

In RAID 0 wordt data in parallel naar 2 of meer disks geschreven waarbij de data over de drives verdeeld wordt. De data blokken worden als volgt geschreven: block 1 naar disk 1, block 2 naar disk 2, block 3 naar disk 3 etc.
Minimum benodigde drives: 2 drives (even nummer),
Opslagcapaciteit efficiency: 100% (de opslagcapaciteit som van alle drives).

VOORDELEN:
Snelheid is zeker een voordeel omdat alles in parallel geschreven wordt en het volledig beschikbaar hebben van alle ruimte is natuurlijk ook een plus.

NADELEN:
Het grote nadeel is echter het ontbreken van betrouwbaarheid. Zeker als je bedenkt dat als 1 disk crasht, dat in principe dan alle data verloren is.
Tenzij je echt de snelheid nodig hebt, kan ik RAID 0 in alle andere gevallen niet aanraden.

RAID 0 - Striping

RAID 1 – Mirroring (Spiegelen)

RAID 1 arrays spiegelen de data van de ene drive naar de andere – op die manier heb je dus altijd 2 drives met dezelfde data en de controller schrijft dus de data twee keer. Deze configuratie is niet noodzakelijkwijs snel maar wel de eenvoudigste betrouwbare RAID.
Minimum benodigde drives: 2 drives (even nummer),
Opslagcapaciteit efficiency: 50% van de som van de capaciteiten van de individuele drives.

VOORDELEN:
Betrouwbaarheid is zeker een voordeel van deze opstellingen. Het vereist ook maar 2 drives en daarme eenvoudig een relatief goedkoop.

NADELEN:
Niet echt efficiënt gebruik van opslagcapaciteit, je gebruikt twee even grote drives om uiteindelijk maar de helft te kunnen gebruiken voor data.

RAID 1 - Mirroring of te wel Spiegelen

RAID 2 – Bit level Striping (niet gebruikt)

RAID 2 gebruikt striping op bit niveaus, wat theoretisch erg hoge snelheden kan waarmaken.
Echter … op dit moment zijn er weinig of geen RAID controllers die RAID 2 ondersteunen.
Minimum benodigde drives: 3 drives.

VOORDELEN:
Erg hoge snelheden.

NADELEN:
Niet beschikbaar in gangbare RAID controllers.

RAID 3 en RAID 4 – Striping met Pariteit

RAID 3 en RAID 4 lijken erg veel op elkaar. Het verschil zit ‘m in de omvang van gegroepeerde data. RAID 3 werkt op byte niveua, terwijl RAID 4 op blok niveau werkt.

Voor b.v. RAID 4: blok 1 gaat naar drive 1, blok 2 naar drive 2, blok 3 naar drive 3 en de berekende pariteit naar drive 4.
Als èèn van de drives kapot gaat, dan kan de data van de kapotte drive berekend worden op basis van de data op de andere drives.
Zowel RAID 3 en RAID 4 zijn vrij onegbruikelijk.
Minimum benodigde drives: 3 drives,
Opslagcapaciteit efficiency: Som van de capaciteit van alle drives – ( Som van de capaciteit van alle drives / aantal drives )

VOORDELEN:
Goede betrouwbaarheid.

NADELEN:
Performance (snelheid) is niet echt geweldig. Een uitzondering is RAID 3 welke goed zou moeten presteren met lange sequentiële data zoals bijvoorbeeld grote video bestanden.

RAID 5 – Striping met roterende Pariteit

RAID 5 werkt in principe hetzelfde as RAID 4 (blok niveau), maar in plaats van het schrijven van alle pariteit blokken naar een enkele drive, worden deze pariteit blokken gelijkmatig over de drives verdeeld. In tegenstelling tot RAID 3 en RAID 4, wordt RAID 5 wel veel gebruikt.
Net als bij RAID 3 en 4: Als een van de drives faalt, dan kan de data van de falende drive achterhaald worden op basis van de data op de andere drives.
Minimum benodigde drives: 3 drives,
Opslagcapaciteit efficiency: Som van de capaciteit van alle drives – ( Som van de capaciteit van alle drives / aantal drives )

VOORDELEN:
Zeer goede betrouwbaarheid en goede snelheid.

NADELEN:
Niet echt een nadeel, maar RAID 6 heeft met vergelijkbare snelheid een hogere betrouwbaarheid.

RAID 6 – Striping met dubbele roterende pariteit

RAID 6 zou je kunnen zien als een uitbreiding op RAID 5. In plaats van 1 pariteit blok, hanteert het 2 pariteit blokken waardoor data nog steeds achterhaalbaar is als zelfs 2 drives falen.
Minimum benodigde drives: 4 drives,
Opslagcapaciteit efficiency: Som van de capaciteit van alle drives – ( 2 x Som van de capaciteit van alle drives / aantal drives )

VOORDELEN:
Goede snelheid en erg hoge betrouwbaarheid.

NADELEN:
Ook hier weer niet echt een nadeel maar de uiteindelijk opslagcapaciteit voor hetzelfde aantal drives is lager dan b.v. RAID 5.

Genestelde RAID configuraties

Bepaalde zogenaamde “genestelde RAID configuraties” combineren 2 of meer RAID varianten – ook wel “Nested_RAID” genoemd.

Bijvoorbeeld RAID 10 of te wel RAID 1 + RAID 0 … waarbij data eerst parallel “geschreven” wordt (RAID 0) naar een RAID 1 welke deze dan weer spiegeld.
Andere varianten: RAID 0+1RAID 50 (RAID 5 + RAID 0), RAID 100 (RAID 1 + RAID 0 + RAID 0), RAID 53 (RAID 5 + RAID 3) en RAID 60 (RAID 6 + RAID 0).

Al deze combinaties proberen een bepaalde eigenschap te verbeteren (b.v. snelheid, betrouwbaarheid etc).
De meeste gewone RAID controllers ondersteunen misschien RAID 10 or RAID 0 + RAID 1,… maar de meeste andere configuraties zijn meer voor de duurdere controllers.

VOORDELEN:
Geheel op maat RAID. Je kunt het zaakje geheel configureren naar eigen wens.

NADELEN:
De meeste controller ondersteunen het niet of maar een bepaald aantal van deze configuraties. Met al deze configuraties gaat de opslagcapaciteit efficiency hard achteruit.