Mail

Vaak worden CV’s en motivatiebrieven per mail verstuurd. Wat zet je dan nog in de mail?  

Daarbij zijn 2 opties: je schrijft een motivatiebrief en voegt deze toe als bijlage, of je verwoord je motivatie in de body van de mail. Als recruiters specifiek om een motivatiebrief vragen ga je altijd voor optie 1. Is de keuze aan jou, dan zijn beide opties mogelijk.  

Optie 1: motivatiebrief in de bijlage 

Als je je motivatiebrief in bijlage hebt gestopt, herhaal je deze beter niet in de mail, de kans wordt dan immers heel klein dat de eigenlijke brief nog gelezen wordt. In dit geval kan je je mail voor de rest dus vrij kort houden.  

Bijvoorbeeld: 

Beste mijnheer Verbrugge 

Via deze mail wil ik me graag kandidaat stellen voor de functie van systeembeheerder. Als bijlage vindt u mijn motivatiebrief en cv. Twijfel niet om me te contacteren als u nog bijkomende vragen heeft.  

Met vriendelijke groeten 
Katrijn Defrenne 

+324xx xx xx xx 
www.linkedin.com/katrijndefrenne 

Optie 2: Motivatie als body van de mail 

Als je je motivatie toelicht in de mail zelf, dan licht je je motivatie kort en kernachtig toe, zoals je dat in een tekstvak op internet zou doen. Zie het als een motivatiebrief zonder toeters of bellen. In enkele regels moet je boodschap duidelijk zijn. Dit komt overeen met de body van je motivatiebrief. Je beantwoord in maximum 3 alinea’s waarom jij gemotiveerd bent voor de functie en voor het bedrijf, en waarom jij een meerwaarde zal zijn als je wordt aangenomen.  

Bijvoorbeeld: 

Beste mijnheer Verbrugge 

Ik stel me graag kandidaat voor de functie van algemeen coördinator in uw ziekenhuis. Ik werk graag mee aan een beleid waarin het menselijke aspect centraal staat. Daarom trekt een leidinggevende functie in de zorgsector me enorm aan.  

Ik heb uitgebreide ervaring in de zorgsector. Dagelijks beheer, strategische en financiële planning, aanwerven en opvolgen van personeel… zijn stuk voor stuk taken die ik onder de knie heb. Bovendien leer ik snel bij, werk ik efficiënt en ben ik sterk in organiseren en plannen.  

Een ziekenhuis is een kleine gemeenschap en moet ook op die manier geleid worden. Ik vind het als coördinator mijn missie om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom, veilig en geholpen voelt. Of het nu gaat om een collega, patiënt of bezoeker.  

In de bijlage vind u mijn CV terug. Ik licht graag mijn ervaring en motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek.  

Met vriendelijke groeten 
Katrijn Defrenne 

+324xx xx xx xx 
www.linkedin.com/katrijndefrenne 

Aandachtspunten 

Gebruik een neutraal e-mailadres: bv voornaam.naam@gmail.com 

Geef een je mail een duidelijk onderwerp: bv. ‘sollicitatie: .net developer’. 

Verstuur je bijlagen in pdf en geef ze een duidelijke naam. Ga voor ‘Cv’ of ‘Sollicitatiebrief’ gevolgd door je naam en achternaam. Bijvoorbeeld: ‘Cv Katrijn Defrenne’. 

Controleer alles nog eens voor je op ‘versturen’ klikt 

  • Staan er geen spelfouten in je mail?  
  • Klopt de naam van de werkgever?  
  • Zijn de bijlages toegevoegd?  
  • Heb je het juiste e-mailadres ingegeven?