Git?

Git is een VCS, wat staat voor Version Control System. Een Version Control System is een applicatie die in staat is om van files en mappen versies bij te houden. Dit doen zij om gegevensverlies tegen te gaan door per ongeluk elementen te verwijderen.

Iedereen heeft namelijk wel al eens aan een bestand gewerkt met belangrijke informatie. Je had er al heel wat ingewerkt, maar jijzelf of een collega heeft een aantal stukken in het bestand gewist, want ze waren toen ‘niet meer relevant’ of gewoon per ongeluk. Nu heb jij deze stukken echter hard nodig en kost het te veel tijd om deze stukken opnieuw te schrijven. Hier komen VSC’s kijken. Door verschillende versies bij te houden is het namelijk mogelijk om even een aantal versie terug te keren en dat bestand terug te bewerken vanuit die versie of er een aantal stukken van over te nemen.

Bij programmeren is dit nog veel meer van toepassing. Er is niets zo pijnlijk als een werkende applicatie die een update krijgt, waar een bug is overzien. Bij gevolg, de volledige applicatie crasht elke keer opnieuw. Dankzij de VCS kunnen we de applicatie downgraden naar een vorige versie, terwijl de bug wordt opgelost of indien deze niet wordt gevonden zelfs vanuit de correct werkende versie terug opnieuw te beginnen.

Git maakt dit allemaal mogelijk en nog zoveel meer. Om Git te kunnen gebruikten dienen wij dit eerst te installeren. In het volgende onderwerp zullen wij nu gaan kijken hoe wij Git kunnen installeren.